pondelok 24. decembra 2012

Ako pripraviť kvások

Ak pripravujeme kvások, nie je jedno akým spôsobom. Musíme mať správnu teplotu mlieka. Teplota mlieka by mala byť okolo 30-40C. Ak je mlieko chladnejšie, proces kvasenia sa spomaľuje. Ak je mlieko  teplé, zabije kvasinky a kvások nevykysne. Vhodná pomôcka pre merania teploty je ruka. Mlieko by malo byť o trocha teplejšie ako izbová teplota, musí byť vlažné.
Dôležité je aj droždie, aké kupujete. Zo skúseností viem, že najlepšie droždie je značky Fala (droždie so slonom), alebo čerstvé droždie z pekárne :)

 Mlieko si trocha zohrejeme. Ja robím vo väčšej sklenenej miske. Na kilo múky používam 42g droždie, 42g droždie dávam do 100-150ml mlieka.
 Do mlieka dáme za jednu čajovú lyžicu cukru (zrýchlime proces kvasenia). Ako náhradu cukru môžeme pridať aj med.
 Do osladeného a vlažného mlieka rozdrvíme kvasnice. Teraz necháme misku na teplom mieste.
Droždie sa nám po 30min vykyslo (vykváslo). Teraz môžeme spracovať do kysnutého cesta. Ak ste postupovali podľa môjho receptu, kvások sa vám podarí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára