pondelok 24. decembra 2012

Ako spraviť výborný guláš aj v kotlíku

Je to trocha náročnejšie jedlo, z dôvodu, že mäso treba dať vopred do pácu. Dôležitá vec pri tomto jedle je pác (marináda). Ak je tento pác dobre spravený, nie je čo pokaziť.
Guláš som robil v lete na oslavu, bolo to väčšie množstvo, tak si potom upravte podľa vás :)

Použil som 4kg mäsa bez kostí z diviny. Môže to byť napríklad aj srnčie stehno. Ak máme s kosťou, vykostime a kosť môžeme dať tiež variť, guláš bude silnejší. Ako som už vyššie písal, treba si pripraviť dobrý pác. Každý korení podľa potreby, ja napíšem môj pác:
5PL červenej sladkej papriky, 2-3ks čerstvých zelených paprík, 5ks bobkového listu, mleté čierne korenie-približne 3KL, 1/2 PL horčice, 2KL majoránky, 2-3KL drvenej rasce, 1dcl oleja, 100-200ml čierneho piva, 50ml červeného vína, 5-6 strúčikov cesnaku.



Použil som 4kg mäsa bez kostí z diviny. Môže to byť napríklad aj srnčie stehno. Ak máme s kosťou, vykostime a kosť môžeme dať tiež variť, guláš bude silnejší. Ako som už vyššie písal, treba si pripraviť dobrý pác. Každý korení podľa potreby, ja napíšem môj pác:
5PL červenej sladkej papriky, 2-3ks čerstvých zelených paprík, 5ks bobkového listu, mleté čierne korenie-približne 3KL, 1/2 PL horčice, 2KL majoránky, 2-3KL drvenej rasce, 1dcl oleja, 100-200ml čierneho piva, 50ml červeného vína, 5-6 strúčikov cesnaku.

 Mäso necháme odstáť v páce, môžme nechať aj 3 dni...
 Očistíme cibuľu (okolo 2kg),  nakrájame nadrobno. Do kotlíka nalejeme olej, na ktorom opražíme cibuľu.
 Pridáme na opraženú cibuľu mäso aj s pácom. Rýchlo opečieme, zalejeme vodou, osolíme (1-2PL alebo podľa chuti) a varíme.
 Ak mäso je skoro hotové, pridáme zemiaky(2kg) nakrájané na kocky.
 Ak sú zemiaky a mäso mäkké, guláš je hotový :) Netreba ničím zahusťovať, takýto guláš v kotlíku je dosť hustý :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára